Potpisani sporazumi o izgradnji 49 mini hidroelektrana

Bez autora
Jul 22 2013

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Ivanjici 49 trojnih memoranduma između tog ministarstva, opštine Ivanjica i 28 investitora za izgradnju malih hidroelektrana na lokacijama koje su dodeljene putem javnog poziva. Ivanjica, koja pripada nedovoljno razvijenim opštinama, ovim investicijama može da očekuje otvaranje više od 100 novih radnih mesta. Istovremeno Ivanjica može da očekuje i priliv u iznosu od 1,6 miliona dinara na godišnjem nivou u budžet lokalne samouprave, na osnovu naknada o korišćenju voda. Od investicija u male hidroelektrane u opštini Ivanjica planiran je iznos od četiri miliona dinara godišnje, od čega će 60 posto ići u budžet Srbije, dok će ostatak pripasti opštini.

Potpisani sporazumi o izgradnji 49 mini hidroelektranaMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas u Ivanjici 49 trojnih memoranduma između tog ministarstva, opštine Ivanjica i 28 investitora za izgradnju malih hidroelektrana na lokacijama koje su dodeljene putem javnog poziva.

Mihajlović je tom prilikom istakla da je prioritet Vlade otvaranje novih radnih mesta, i dodala da Ivanjica, koja pripada nedovoljno razvijenim opštinama, ovim investicijama može da očekuje otvaranje više od 100 novih radnih mesta.

Ona je, takođe, ukazala na to da Ivanjica istovremeno može da očekuje i priliv u iznosu od 1,6 miliona dinara na godišnjem nivou u budžet lokalne samouprave, na osnovu naknada o korišćenju voda.

Od investicija u male hidroelektrane u opštini Ivanjica, kako je objasnila, planiran je iznos od četiri miliona dinara godišnje, od čega će 60 posto ići u budžet Srbije, dok će ostatak pripasti opštini.

Mihajlović je potpisala memorandum sa 28 investitora, od kojih je 60 odsto stranih, među kojima su i ulagači iz Italije, Slovačke i Slovenije, dok Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” ima 19 lokacija.

Ona je ponovila da će resorno ministarstvo pružiti punu podršku i pomoć u okviru saradnje lokalne samouprave i investitora, i napomenula da je savet lokalnoj samoupravi da ostvari javno-privatno partnerstvo sa investitorima, u cilju povećanja efikasnosti.

Prema njenim rečima, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine objaviće u narednih mesec i po dana novi javni poziv za preostalih 105 lokacija, koje u prvom javnom pozivu nisu dobile investitore.

Izgradnja malih hidroelektrana u Ivanjici motivisaće i angažovanje malih i srednjih preduzeća, kao i sektora mašinogradnje i građevinarstva, što može da doprinese razvoju ove opštine, zaključila je ona.

Mihajlović je danas i u opštini Arilje potpisala 11 memoranduma sa predstavnicima te opštine i devet investitora.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine objavilo je 19. februara ove godine javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini-hidroelektrana na 317 lokacija u Srbiji u 17 opština i gradova.

Na javni poziv javilo se ukupno 173 domaća i strana investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave.

Ministarstvo je 24. juna verifikovalo konačnu listu potencijalnih investitora za ukupno 212 lokacija, a trojni memorandumi biće potpisani sa ukupno 90 investitora, od kojih su 64 domaća fizička i pravna lica.

Na konačnoj rang-listi investitora za svaku lokaciju navedena su tri investitora kojima će se sukcesivno pružati šansa da realizuju investiciju. U slučaju njihovog odustajanja, priliku za investiciju će dobiti drugi, odnosno treći investitor sa liste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik